7. Slovenski kongres plemenitih kovin in surovin


19. oktober 2013
Ekonomska fakulteta
LjubljanaOrganizator:
Elementum
 

 

O kongresu
"(S)preglejte spregledano..."

7. kongres plemenitih kovin in surovin, 19. oktober,

Ekonomska fakulteta

 


Dogodek za širšo javnost
S Slovenskim kongresom plemenitih kovin in surovin želimo poudariti nujnost zaščite premoženja s plemenitimi kovinami in surovinami v trenutnih, izjemno negotovih finančnih časih. Dogodek je namenjen širši javnosti, saj se spremembe na ekonomskih trgih dotaknejo vsakega posameznika.
 
Pred nami je že 7. slovenski kongres plemenitih kovin in surovin, ki ga vsako leto oktobra organiziramo v podjetju Elementum. Lansko leto smo skušali opredeliti smiselnost samih finančnih ukrepov in ugotovili, da smo krizo le podaljšali in poglobili. Preteklih odločitev ne bomo sodili, povsem umestno vprašanje pa je: »Ali se resnično ne moremo ničesar več naučiti iz preteklosti?« Zamislimo se, ko vidimo, da se za blažitev finančne krize sprejemajo vedno enaki, neučinkoviti predlogi. Po vsem tem si nato rečemo: »Očitno obstajajo drugi interesi v ozadju, interesi zahodnih držav, ki v vsej globalni povezanosti vplivajo tudi na vzhodne trge in trge EU.« Zato nadaljujemo z vrtenjem v krogu, ki je posledica desetletij prekomernega trošenja oz. pohlepa.


Potem opazimo izjeme, države kot so Islandija, ki je odklonila pomoč IMF (mednarodnega denarnega sklada, ki deluje pod okriljem ZDA ) in njihovim predlogom za doseg gospodarske rasti z nečloveškim varčevanjem v sociali in zdravstvu. Šli so svojo pot in uspeli. Islandija seveda ni edina država. Tudi velika finančna depresija v ZDA v tridesetih, ki je vse do trenutne veljala za največjo, ima svoje posebnosti. Določene države so po zgledu takratnega predsednika Roosevelta, sprejele dogovor New Deal, ki je stimuliral masivno javno trošenje. Z dodatnimi državnimi investicijami, ki so ustvarile nova delovna mesta in dodatnim prispevanjem v zdravstvu, šolstvu in sociali, so te države posledično povišale produktivnost. Nasprotno so doživele tiste, ki so New Deal zavrnile in s tem državljane postavile pred eksistenčno vprašanje, ki jih je pahnilo v depresijo. Koliko lahko pripomorejo h gospodarstvu ljudje, ki zapadejo v depresijo, verjetno ni za zgubljati besed.

Danes lahko trdimo, da se nahajamo v krizi največjih razsežnosti. Kljub slednjemu dejstvu pa se včasih obnašamo kot da smo nekaj spregledali. Kaj je tisto, kar bi nam vsaj nekoliko nakazalo, da obstaja upanje za boljšo finančno prihodnost? Morda smo že imeli odgovor, a nam naš kratkoročni spomin velikokrat dela preglavice in ob vsaki na novo pridobljeni informaciji, reagiramo drugače. Da bi bolj zaupali lastni presoji je potrebno osvežiti spomin.


Na letošnjem kongresu bomo (s)pregledano še enkrat pregledali z Davidom Morganom, enim največjih svetovnih specialistov za trg naložbenega srebra in Williamom F. Engdahlom, enim najbolj svetovno popularnih in provokativnih analitikov političnega in ekonomskega razvoja. Z Ronaldom Stoeferle, ki je leta 2006 začel objavljati poročila o zlatu in vzbudil zanimanje medijev, ko je napovedal, da naj bi cena zlata narasla na 2300 dolarjev/unčo, ko je ta znašala zgolj 500 dolarjev. S prof. dr. Mojmirom Mrakom iz Ekonomske fakultete se bomo posvetili področju mednarodnih financ z vprašanjem 'Kje smo in kam gremo'. Na okrogli mizi z naslovom 'Kaj je bilo v preteklih letih spregledanega, da se finančna kriza poglablja' pa se nam bo pridružil direktor Umar-ja (Urada za makroekonomske analize v Sloveniji), mag. Boštjan Vasle.


Vabljeni torej, da si z obiskom kongresa pridobite koristne informacije in se pravočasno pripravite na finančno prihodnost.Organizator 7. kongresa plemenitih kovin in surovin


Marijana Đukanović
marketing manager, Elementum d.o.o.e-pošta: kongres@elementum.si


Marijana Đukanović

To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta.