7. Slovenski kongres plemenitih kovin in surovin


19. oktober 2013
Ekonomska fakulteta
LjubljanaOrganizator:
Elementum
 

 

Kaj smo spregledali?

 

Peter Slapšak, direktor Elementum
Kako pa bi vi 'šest let po začetku' ocenili reševanje finančne krize?

 

Danes živimo težje kot pred šestimi leti, kar pa ni posledica samo napak narejenih v času zadnjih šestih let, temveč zaradi napak narejenih še veliko prej. Glavna zanka v katero se je ujel svet je potrošnja preko svojih zmožnosti. Na eni strani imamo posameznike in podjetja, ki so od finančnih institucij pridobila posojila brez pravega kritja, na drugi strani so države, ki so se zadnjih 40 let praktično zadolževale brez kakršnihkoli ovir.

 

Danes živimo v času, ko so vsi ti dolgovi postali enostavno pretežki.

 

Posamezniki in podjetja, niso zmožna vračati posojil, v težavah so banke, ki so izdale preveč nekritih posojil in v težavah so tudi države, saj rešujejo banke, podjetja in podpirajo socialno državo. Izdatki držav so zaradi tega bistveno višji od prihodkov, kar je popolnoma jasno, saj se realni standard povprečnim davkoplačevalcem, ki bi lahko plačali več davkov ne zvišuje. To pa ne velja za najbogatejše Američane, saj se jim je skupno premoženje glede na lani povečalo kar za 300 milijard.

 

V svetu imamo zelo neobičajno situacijo, ki že in vedno bolj bo vplivala na premoženje posmeznika.  

 

S strani največjih centralnih bank smo priča politiki zgodovinsko nizkih obrestnih mer, ki naj bi stimulirala gospodarstva, s tiskanjem denarja brez kritja, države kar tekmujejo kako bolj razvrednotiti svoje valute. Davčna bremena s strani državnih blagajn, se zato, da bi zmanjšala primanjkljaje povečujejo, socialne pravice pa se zmanjšujejo. Tako stanje je vzdržno kratko obdobje, vendar nič ne kaže, da bi se v naslednjih letih kaj spremenilo. Občutek imam, da še nismo prišli do pravih rešitev, kako rešiti današnje izzive. Kaj smo spregledali?

Celotna situacija vpliva na izgradnjo premoženja vsakega posameznika. Večina se nas zaveda, da je potrebno varčevati. Kakšna pa je danes prava varčevalna strategija? Kje je moje premoženje varno? Kam še lahko dodatno razpršim svoje premoženje? Kako lahko težave javnih dolgov, politika nizkih obrestnih mer vpliva na moje premoženje? Kaj se bo z mojim premoženjem dogajalo v naslednjih letih? Kako se bodo gibale cene plemenitih kovin?


Na kongresu, ki ga zapored organiziramo že 7. leto vam želimo skupaj z domačimi in tujimi predavatelji podati realen vpogled v dejansko stanje v Sloveniji in svetu ter vam odgovoriti na zgoraj zastavljena vprašanja.Peter Slapšak,
direktor podjetja Elementum

www.peterslapsakblog.blogspot.com

To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta.