7. Slovenski kongres plemenitih kovin in surovin


19. oktober 2013
Ekonomska fakulteta
LjubljanaOrganizator:
Elementum
 

 

PROGRAM

7. kongres plemenitih kovin in surovin

sobota, 19. oktober

Ekonomska fakulteta

 

 
OPOMBA ZA NEMOTEN VSTOP IN PREVZEM SLUŠALK ZA SIMULTANO PREVAJANJE:

- Prosimo, da pridete vsaj 30 minut pred prvim predavanjem, saj se v nasprotnem primeru čaka na vhodu.

- Dodatno vas naprošamo, da slušalke za simultano prevajanje prevzamete v času med 09:00 (ko se odprejo vrata za vstop) in 11:00 (pred pričetkom prvega predavanja v tujem jeziku)    

 

Povezovalka programa: MOJCA MAVEC

 

» 09:00 – 09:40 ROGLJIČEK IN KAVICA

- Pogostitev pred uradno otvoritvijo.

 

» 09:45 – 10:00 PETER SLAPŠAK

- Uvodni govor
- Podelitev nagrad študentom za najboljšo seminarsko nalogo z naslovom ' Vzroki za nastanek finančne krize'

 

» 10:00 – 11:00 prof. dr. MOJMIR MRAK

- Predavanje v slovenskem jeziku


Naslov: Globalna in evro finančna kriza: kje smo in kam gremo?

 

Opis: V čem je razlika med sedanjo in prejšnjimi finančnimi krizami? Zakaj dosedanji način reševanja globalne finančne krize ni bil uspešen? Koliko časa še lahko zdrži ekspanzivna monetarna politika kot ključen instrument reševanja globalne finančne krize? Kaj se dogaja z “emerging economies” po najavi o prehodu na manj ekspanzivno monetarno politico razvitih držav? V kolikšni meri smo uspeli popraviti osnovno institucionalno strukturo evro območja? Zakaj je vzpostavitev bančne unije tako pomembna za prihodnost evro območja in EU? Kje so ključna tveganja za prihodnost evro območja? Kako spodbuditi gospodarsko rast v perifernih državah evro ombočja?

 

» 11:00 – 11:15 PAVZA

 

» 11:15 – 12:30 RONALD STOEFERLE

- Predavanje v angleškem jeziku


Naslov: Zaupamo v zlato…zakaj je monetarna zaščita danes še toliko bolj pomembna kot kdajkoli prej?

 

Opis: Čeprav je večina prepričana, da se je naraščajoči trend zlata končal, sam še vedno trdno verjamem, da vsi temeljni argumenti v prid zlata ostajajo nedotaknjeni. Še nikoli prej na svetovni ravni ni potekal tako velikanski poskus denarne politike. Od leta 2008 je bilo več kot 500 popravkov obrestnih mer po vsem svetu. Zdi se, da so nestandardni ukrepi denarne politike, postali standardni. Izkazalo se je, da zmanjševanje in izstopanje z zadolževanja (QE) ni tako lahko kot so si zamišljali udeleženci na trgu. Zaradi visoke ravni dolga mora nominalna obrestna mera ostati blizu nič, realne obrestnih mere morajo ostati negativne, to pa zagotavlja trdne temelje za prihodnjo rast cene zlata. Če je bilo kdaj potrebno zaščititi svoje premoženje z zlatom, je to danes.

 

» 12:30 – 13:45 KOSILO

- Pogostitev iz strani organizatorja kongresa.

 

» 13:45 – 14:15 PETER SLAPŠAK

- Predavanje v slovenskem jeziku


Naslov: Zakaj smo zaradi vse daljše finančne nestabilnosti primorani spremeniti tudi strategijo varčevanja?

 

Opis: Tako posebnih razmer v svetovnem gospodarstvu še nismo imeli nikoli. Tako dolgo politiko nizkih obrestnih mer, tako izrazito ekspanzivno monetarno politiko z denarjem brez kritja in neomejenega kupovanja državnih obveznic s strani glavnih centralnih bank na eni strani, ter visoki javni dolgovi, povečevanje davkov, visoka nezaposlenost, nižji socialni transferi, ter realno negativna gospodarska rast na drugi strani. Dobički bank so se v preteklosti privatizirali, izgube pa se danes prenašajo na davkoplačevalce, ki se jim na neupravičen način jemlje težko prigarane prihodke. Kakšna igra se odvija v ozadju? Kakšno varčevalno strategijo naj izbere posameznik, da zaščiti svoje premoženje pred vse verjetnejšim razvrednotenjem?

 

» 14:15 – 14:30 PAVZA

 

» 14:30 – 15:00 POSNETEK INTERVJUJA Z DAVIDOM MORGANOM

- Predvajanje video intervjuja z enim največjih svetovnih specialistov za trg naložbenega srebra.

 

» 15:00 – 15:15 PAVZA

 

» 15:15 – 16:30 F. WILLIAM ENGDAHL

- Predavanje v angleškem jeziku


Naslov: Konec sveta kot ga poznamo.

 

Opis: Kriza, ki je izbruhnila avgusta 2007 ni bil navaden finančni dogodek. To je bil začetek tektonskega premika v svetu finančne moči. Stečaj Lehman Brothers in svetovna finančna kriza sta bila posledica geopolitičnih dogodkov. Grška dolžniška in evro kriza, ki je sledila, sta tesno povezani z istimi akterji. Wall Street banke so do danes ustvarile razmere, kjer njihova finančna moč presega državno. Kot nov udeleženec v valutni vojni med evrom in dolarjem se je pojavila še Kitajska. Da bi primerjali trenutno krizo s preteklimi (npr. velika depresija v tridesetih) nima smisla, saj so bili takratni državni dolgovi skoraj zanemarljivi v primerjavi z današnjimi (predvsem v ZDA in Evropi). Kriza še zdaleč ni končana. V pripravah na tretjo svetovno vojno, z zametki v srednjem vzhodu, se vprašamo kje je 'varno finančno pribežališče'.

 

» 16:45 – 18:00 OKROGLA MIZA

 

Povezovalec okrogle mize: Miha Šalehar

 

Prisotni: F. William Engdahl, Ronald Stoeferle, Boštjan Vasle (direktor UMAR), Jaka Vadnjal (dekan Gea- College), Bojan Pravica (neodvisni samostojni premoženjski svetovalec)

 

Naslov: Kaj je bilo v preteklih letih spregledanega, da se finančna kriza poglablja?
Opis: Gosti bodo med seboj izmenjali mnenja o dosedanjih ukrepih, ki naj bi finančno in gospodarsko krizo ublažili, a jo vse bolj poglabljajo. Poskušali bomo poiskati razloge za razlike med statističnimi podatki in dejanskim ekonomskim stanjem človeka, kateremu se znižuje realni dohodek in tudi najbolj občuti krizo. Udeleženci okrogle mize bodo podali svoja mnenja o časovnem okviru normalizacije gospodarstva, verjetnosti visoke inflacije oz. izgube zaupanja v katero izmed pomembnih svetovnih valut. Vprašali se bomo ali EU dejansko zapušča obdobje recesije kot nam v zadnjem času prikazujejo statistike? Zaključili bomo z vprašanjem o najbolj pričakovanem načinu razdolževanja držav kot so ZDA, Japonska, VB itd.

 

 

» 18:00 – 19:00 VEČERNI PRIGRIZEK IN DRUŽENJE

- Pogostitev iz strani organizatorja

To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta.